• nen 3140 vop-training-veiligheid-acaleph

  NEN 3140 VOP

Cursus NEN 3140 VOP 

Het zwaartepunt van deze cursus is gelegen in de preventie van risico’s welke personen lopen bij de uitvoering van werkzaamheden aan elektrische installaties. Aanvullend daarop dient de werkgever zich ervan te vergewissen dat bij de aanwijzing van voldoende onderrichte personen de betrokken werknemer in de werksituatie voldoende geïnstrueerd is om adequaat te handelen. Dit betreft voor de betrokken werknemer de houding in combinatie met de te verrichten taken. Een voldoend onderricht persoon LS is iemand die onder verantwoordelijkheid van een werkverantwoordelijke voldoende is geïnstrueerd door minimaal een vakbekwaam persoon waardoor hij of zij in staat is gevaren te voorkomen die door elektriciteit kunnen worden veroorzaakt. Met betrekking tot de preventie van risico’s wordt de cursist onderwezen zodat hij / zij beschikt over: inzicht in de mogelijke gevaren tijdens de werkzaamheden en inzicht in de in acht te nemen voorzorgsmaatregelen; vaardigheid om te allen tijde te onderkennen of het veilig is om de werkzaamheden voort te zetten. De toetsing van overige kwaliteiten, benodigd voor een zorgvuldige en verantwoorde aanwijzing, vallen onder de verantwoordelijkheid van de werkgever en worden tijdens de cursus behandeld.

Schrijf u dan nu in voor de NEN 3140 VOP  cursus. Acaleph verzorgt voor u het gehele traject, van de cursus tot certificaat.

Na afloop van de NEN 3140 VOP  cursus ontvangt u een bewijs van deelname. Het is ook mogelijk deze NEN 3140 VOP basis cursus in company te verzorgen. In dat geval is de situatie in het eigen bedrijf uitgangspunt voor de cursus, waardoor cursisten de theorie gemakkelijker kunnen vertalen naar hun dagelijkse praktijk.

Doel van de NEN 3140 VOP cursus:

Het verkrijgen van inzicht in de NEN 3140 over een veilige elektrische bedrijfsvoering en welke invloed dat heeft op de dagelijkse werkzaamheden. In deze cursus wordt de cursist door middel van theorie en praktische voorbeelden geacht inzicht te krijgen in de mogelijke gevaren tijdens de werkzaamheden en inzicht in de in acht te nemen voorzorgsmaatregelen. Verder wordt hij / zij getraind, zodat de persoon de vaardigheid krijgt om te allen tijde te onderkennen of het veilig is om de werkzaamheden voort te zetten.

Lesaanpak van de NEN 3140 VOP  cursus:

De cursus NEN 3140 VOP basis cursus is een theoretische cursus, waarin tal van praktijksituaties worden toegelicht.

Onderwerpen tijdens de NEN 3140 VOP  cursus:

De volgende onderwerpen worden besproken:

Kennis van en inzicht in de relevante normen en wetgeving ten behoeve van een veilige bedrijfsvoering van elektrische installaties: de ARBO-wet, -besluit en –beleidsregels en de NEN 3140. De relevante ARBO verplichtingen van de werkgever en werknemer. De voorschriften, procedures en gedragsnormen in veiligheidszin conform de NEN 3140. De bevoegdheden en verantwoordelijkheden van de verschillende personen, vermeld in de NEN 3140.

De taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden van een voldoend onderricht persoon LS kennis van de gevaren (kortsluiting en elektrocutie) van het werken met elektriciteit. De noodzakelijke handelingen die de voldoend onderricht persoon LS moet verrichten bij een elektrisch (bijna-)ongeval of bij het waarnemen van een gevaarlijke situatie en het veilig uitvoeren van werkzaamheden in laagspanningsinstallaties;

inzicht in de procedures, maatregelen en het gebruik van hulpmiddelen voor het veilig uitvoeren van werkzaamheden in laagspanningsinstallaties en het uitvoeren van eenvoudige bedieningshandelingen.

Locatie van de NEN 3140 VOP  cursus:

De NEN 3140 VOP  cursus kan worden gegeven op een van de cursuslocaties van Acaleph in Geleen, Ransdaal-Voerendaal, Venlo, Tilburg,  Nijmegen, Rotterdam, Utrecht, Zoetermeer, Zwolle en Genk (BE) of op een andere door uzelf te kiezen locatie in heel Nederland of België.

Specificaties:

 • Groepsgrootte: minimaal 6 en maximaal 12 cursisten
 • Individuele inschrijvingen zijn mogelijk op basis van beschikbaarheid
 • De NEN 3140 VOP  cursus wordt gegeven in 1 lesdag van 6 uur
 • De cursist ontvangt na de cursus een digitaal certificaat
 • Prijs is inclusief lunch en syllabus

Wenst u meer informatie, neem gerust contact met ons op.

Onze klanten
Deze bedrijven gingen u voor
 • Acaleph
  Acaleph
  Acaleph
  Acaleph
 • Acaleph
Referenties
Dit zeggen onze klanten
 • Naast correcte zakelijke dienstverlening heeft Acaleph ook oog voor persoonlijke klantbenadering.
  Een partner met landelijke dekking welke tevens zorgt voor een stukje interne ontlasting ten aanzien van het BHV stuk.
  Fleur Rosier, Q-Park Nederland
 • Breed inzetbaar bedrijf, niets is onbespreekbaar! Fijn bedrijf om zaken mee te doen.
  Anita Martens, Brand Bierbrouwerij
 • Een zeer gepassioneerd bedrijf dat voor ieder veiligheidsitem binnen ons bedrijf een passend antwoord heeft. Wij worden daarin echt ontzorgd en dat is in deze tijd van regelgeving erg prettig.
  Claude L'Ortye, BMW de Maassche Echt
 • Positief, innoverend, zoekend naar nieuwe mogelijkheden waarbij men niet schroomt om kennis te delen.
  Jack Janse, EdeA
 • Acaleph is voor ons een flexibele, betrouwbare partner die veel in huis heeft. De medewerkers zijn vriendelijk, bereid tot helpen en snel in reageren.
  Gwen Dautzenberg, Rabobank Westelijke Mijnstreek
vestigingen
Wij geven trainingen door heel Nederland,
op elke gewenste locatie!
Acaleph Brightlands
Urmonderbaan 22
6167 RD Sittard-Geleen
Acaleph Nijmegen
Woeziksestraat 100
6604 CM Wijchen
Acaleph Rotterdam
Koninginwilhelminalaan 1
2969 AN Oud Alblas
Acaleph Venlo
Noorderpoort 57
5915 PJ Venlo
Acaleph Zwolle
Dokter van Deenweg 108
8025 BK Zwolle
Acaleph Tilburg
Kranenberg 23
5047 TR Tilburg
Acaleph Geleen
Hofkamp 4
6161 DC Geleen
Locaties Acaleph